Ελάχιστα Επεμβατική (M.I.S) Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια πολύ διαδεδομένη χειρουργική διαδικασία στην Ορθοπαιδική που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες ή φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος. Η αντικατάσταση αυτών των επιφανειών με ένα εμφύτευμα ή “πρόθεση” έχει ως στόχο να ανακουφίσει τον ασθενή από τον καθημερινό του πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα του σκέλους με σκοπό την επάνοδό του στην καθημερινή δραστηριότητα.

Η κλασσική χειρουργική προσέγγιση για την αντικατάσταση γόνατος χρησιμοποιεί μία μεγάλη κάθετη τομή στο κέντρο του γόνατος . Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια παραλλαγή αυτής της χειρουργικής τεχνικής. Ο χειρουργός στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιεί μια σαφώς μικρότερη τομή (μόλις το ένα τρίτο της κλασσικής) και ένα διαφορετικό πλάνο προσπέλασης, χωρίς τη διατομή μυών, τενόντων και συνδέσμων, που αφορούν τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος, με στόχο τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε αντίθεση με την κλασσική ολική αρθροπλαστική γόνατος, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και απαιτεί εξειδίκευση από το χειρουργό και έμπειρη χειρουργική ομάδα.

Κλασσική αρθροπλαστική γόνατος

Ο χειρουργός εκτελεί μια κάθετη τομή δέρματος-υποδορίου, μεγέθους 15-20 εκατοστών, στη μέση του γόνατος. Η προσπέλαση συνεχίζεται με έσω παρεπιγονατιδική τομή δια του τετρακεφάλου μηριαίου και η άρθρωση εκθέτεται με την ανάσπαση της επιγονατίδας. Ο χειρουργός στη συνέχεια θα:

  • Προετοιμάσει τα οστά. Οι κατεστραμμένες επιφάνειες χόνδρου στα άκρα του μηρού και της κνήμης αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία, μαζί με μια μικρή ποσότητα του υποκείμενου οστού.
  • Τοποθετήσει τα εμφυτεύματα. οι επιφάνειες χόνδρου και οστού που έχουν αφαιρεθεί με τις οστεοτομίες, αντικαθίστανται με μεταλλικά στοιχεία στο ίδιο πάχος και μέγεθος με σκοπό την αναδημιουργία της διεπιφάνειας επαφής των αρθρούμενων οστών στην άρθρωση .
  • Αλλάξει την επιγονατίδα. Η κάτω-αρθρούμενη επιφάνεια της επιγονατίδας υπόκειται σε οστεοτομία, με ειδική τεχνική και εργαλεία και αντικαθίσταται με ένα πλαστικό κουμπί. Μερικοί χειρουργοί δεν αντικαθιστούν την επιγονατίδα, αλλά αφαιρούν τα οστεόφυτα και την απονευρώνουν, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Τοποθετήσει ένα ένθετο πολυαιθυλένιο. Ένα ειδικό πλαστικό παρεμβάλλεται μεταξύ των μεταλλικών στοιχείων μηρού και κνήμης, σε σκοπό αντικατάστασης των χιαστών συνδέσμων και μηνίσκων, για να δημιουργήσει μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης.

 

Ελάχιστα Επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος, η χειρουργική διαδικασία είναι παρόμοια, αλλά υπάρχει διαφορετική προσπέλαση και μεγαλύτερη διατήρηση μαλακών ιστών που περιβάλλουν το γόνατο.

Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κράματα μετάλλων, πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται για την κλασσική αντικατάσταση γονάτου, δεν οξειδώνονται το ίδιο και είναι πλήρως απομαγνητισμένα.

Επίσης, ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μηρού και της κνήμης και τη σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος γίνεται μέσα από μια μικρότερη τομή (περίπου στο 1/3 της κλασσικής αρθροπλαστικής γόνατος). Η μικρότερη χειρουργική τομή επιτρέπει λιγότερη διαταραχή των ιστών και είναι λιγότερο επεμβατική.

Σε γενικές γραμμές, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση γονάτου διατηρούν τον τετρακέφαλο και τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος ακέραιο και η εν τω βάθει προσπέλαση για την διάνοιξη της άρθρωσης και την έκθεση των οστών στη θέα του χειρουργού χρησιμοποιεί μικρό τμήμα του έσω πλατέως μυός, με διαφορετικές, κατά περίπτωση και εμπειρίας χειρουργού, παραλλαγές.

Η διατήρηση των μυών και η ελάχιστη επεμβατικότητα σε μια τέτοια μεγάλη επέμβαση της Ορθοπαιδικής, εξασφαλίζει μείωση ή/και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς και μείωση του χρόνου αποκατάστασης.

Η παραμονή στο νοσοκομείο-νοσηλεία μετά την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση περιορίζεται στις 2-3 ημέρες, ο ασθενής κινητοποιείται ευχερώς, χωρίς τη χρήση εξωτερικής βοήθειας και ακολουθεί συγκεκριμένες ασκήσεις για να αυξήσει το εύρος της κίνησης και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Ο Δρ. Αλευρογιάννης μπορεί να εκτιμήσει την πάθηση και την κατάστασή σας, είτε στο ιατρείο τουείτε στο Metropolitan General.