Χονδροπλαστική

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ

 • Οι κακώσεις του χόνδρου αφορούν συνήθως ασθενείς ηλικίας 15-65 ετών ( μη ιδανική ηλικία για ολική αρθροπλαστική)
 • Συχνά η βλάβη είναι μονήρης και αφορά το ένα διαμέρισμα του γόνατος.
 • Οι ασθενείς επιθυμούν να γυρίσουν μετά την επέμβαση στο ρυθμό ζωής που ακολουθούσαν πριν την κάκωση
 • Ασθενείς με κανονικό δείκτη βάρους σώματος.
 • Η συχνότητα αναθεωρητικής επέμβασης σε μία ολική αρθροπλαστική είναι στατιστικά μεγάλη σε νέας ηλικίας, ενεργητικά και δραστήρια άτομα (περίπου 30% έχουν ανάγκη αναθεωρητικής επέμβασης στα πρώτα 5-10 έτη μετεγχειρητικά)
 • Η ολική αρθροπλαστική είναι ιδιαίτερα δαπανηρή μέθοδος και οικονομικά ασύμφορη για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
 • Απαιτείται μακρόχρονο πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος.
 • Ο χρόνος νοσηλείας είναι παρατεταμένος.
 • Απαιτείται μετάγγιση αίματος
 • Με την ολική αρθροπλαστική δεν μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν στην καθημερινή τους ζωή, όπως κατά την περίοδο προ της επέμβασης.

XONΔΡΙΝΗ ΒΛΑΒΗ ΓΟΝΑΤΟΣ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κάθε χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν βλάβη στο χόνδρο του γόνατου τους. Χωρίς θεραπεία, η χόνδρινη αυτή βλάβη θα καταλήξει σε μια επώδυνη άρθρωση συνεπεία εκφυλιστικής αρθρίτιδας, η αντιμετώπιση της οποίας είναι οδυνηρή και ιδιαιτέρως δαπανηρή για τον ασθενή.

Έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του χόνδρου αποτελεί πρώτιστο μέλημα στις σύγχρονες ορθοπαιδικές κοινότητες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΝΔΡΟΣ?

Ο χόνδρος είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος υμένας, πάχους λίγων μόνο χιλιοστών, που επικαλύπτει τις αρθρούμενες επιφάνειες των μακρών οστών, ή βοηθούν στο σχηματισμό της μύτης, των αυτιών καθώς και μέρους του λάρυγγα και των βρόγχων, όπως και στο σχηματισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η βασική τους λειτουργία είναι η απόσβεση των κραδασμών, λειτουργούν δηλαδή όπως τα αμορτισέρ.

Ο χόνδρος αποτελείται από χονδροκύτταρα και την ενδιάμεση μεσοκυττάρια ουσία. Υπάρχουν τρεις τύποι χόνδρου στο ανθρώπινο σώμα

Ο ΥΑΛΟΕΙΔΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ που απαντάται κυρίως στους βρόγχους και τις αρθρούμενες επιφάνειες των οστών. Η ενδιάμεση μεσοκυττάρια ουσία αποτελείται από αλυσίδες πολυσακχαριτών, που ονομάζονται πρωτεογλυκάνες και βοηθούν στη συγκράτηση νερού που ευθύνεται για τις μηχανικές ιδιότητες του χόνδρου.

Επίσης περιέχει κολλαγόνο τύπου ΙΙ που είναι πολύ ισχυρό ως υπόστρωμα και χονδροκύτταρα.

Ο ΙΝΩΔΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ είναι λιγότερο ισχυρός από τον υαλοειδή χόνδρο. Απαντάται κυρίως στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και αποτελείται από κολλαγόνο τύπου Ι.

Ο ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ περιέχει ελαστικές ίνες μέσα στη μεσοκυττάρια ουσία και απαντάται στα αυτιά και την επιγλωττίδα.

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΟΝΔΡΟΣ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ?

Παρά το γεγονός πως είναι πολύ λεπτός, ωστόσο βοηθά στη λείανση των αρθρούμενων επιφανειών και διαρκεί για πολλά χρόνια. Έχει όμως δύο σοβαρά μειονεκτήματα :

 • Δεν έχει νευρικές απολήξεις και κατά συνέπεια η βλάβη του μπορεί να μην διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και
 • Δεν έχει δική του αγγείωση, κατά συνέπεια δεν έχει την ικανότητα επούλωσης των βλαβών του.

Οι τραυματισμοί του χόνδρου επισυμβαίνουν κυρίως στην άρθρωση του γόνατος, καθώς είναι η άρθρωση που φορτίζεται περισσότερο σε κάθε κύκλο βάδισης.

Οξύς ή επαναλαμβανόμενος τραυματισμός του χόνδρου ως αποτέλεσμα αθλητικών κακώσεων ή άμεσης πλήξης ή πτώσης ,ιδιαίτερα σε νέας ηλικίας άτομα, μπορεί ,εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα να καταλήξει σε μόνιμες βλάβες.

Η καταστροφή των κολλαγόνων ινιδίων οδηγεί σε διάσπαση των πρωτεογλυκανών, διαφυγή του νερού και χάσιμο της συνοχής του χόνδρου και κατά συνέπεια των μηχανικών του ιδιοτήτων.

Αυξανόμενη προοδευτικά βλάβη οδηγεί στην έκθεση του υποχόνδριου οστού, ισχυρό πόνο και ελάττωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Χωρίς αντιμετώπιση, αυτές οι βλάβες οδηγούν σε εκφυλιστική αρθρίτιδα και μόνιμη αναπηρία, που συχνά καταλήγει στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος (τεχνητή άρθρωση).

Και αν η εν λόγω επέμβαση είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη σε μεγάλης ηλικίας άτομα, έχει σοβαρά μειονεκτήματα όταν απευθύνεται σε νεότερης ηλικίας άτομα με αυξημένες απαιτήσεις και δραστηριότητες.

Υπολογίζεται με διεθνείς στατιστικές, πως το 30% των ασθενών νέας ηλικίας που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος θα χρειαστούν τουλάχιστον μία αναθεωρητική επέμβαση στα πρώτα 10 έτη μετεγχειρητικά.

Ο Δρ. Αλευρογιάννης μπορεί να εκτιμήσει την πάθηση και την κατάστασή σας, είτε στο ιατρείο τουείτε στο Metropolitan General.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ

ΑΛΓΟΡΥΘΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ