Πίνακας Περιεχομένων

Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών

σύνδρομο-κοιλιακών-προσαγωγών

Η “κήλη” των αθλητών, ή πόνος στη βουβωνική χώρα, ή σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών , ή “αθλητική κήλη”, είναι μια συχνή κάκωση στους αθλητές, ιδιαίτερα σε αυτούς που λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα που απαιτούν στροφή του κορμού, απότομες και ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης του σώματος, ή κίνηση σε παράλληλο με το σώμα επίπεδο.

Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών χαρακτηρίζεται από επίμονο άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και της ηβικής σύμφυσης και οδηγούν τους αθλητές σε παρατεταμένη αποχή από την άθληση, διακοπή σταδιοδρομίας για τους επαγγελματίες αθλητές αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά ενώ συχνά απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση για την αποκατάστασή τους.

Στατιστικά το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών αντιστοιχεί στο 2-8% όλων των αθλητικών κακώσεων, στο 13% σε αυτούς που παίζουν ποδόσφαιρο, ενώ τουλάχιστον 58% όσων ασχολούνται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, αναφέρουν από το ιστορικό τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο με συμπτώματα παρόμοια αυτών του συνδρόμου.

Στην πραγματικότητα κατά τη φυσική εξέταση δεν υπάρχει αληθινή κήλη, αλλά τα συμπτώματα μιμούνται τη βουβωνοκήλη που όλοι γνωρίζουμε.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει ποικίλες παθολογικές καταστάσεις στη βουβωνική περιοχή και τα ισχία, τις περισσότερες φορές όμως η πάθηση αφορά την περιοχή της ηβικής σύμφυσης, πάνω από τα γεννητικά όργανα, στα σημεία πρόσφυσης των κοιλιακών και προσαγωγών μυών.

Αν και συχνά αναφέρεται από το ιστορικό του ασθενούς, οξύς τραυματισμός είτε στους κοιλιακούς ή/και στους προσαγωγούς μύες κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με τα σπορ, δεν είναι σπάνια η προοδευτική εμφάνιση πόνου, χωρίς σημαντικό τραυματισμό, με προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων .

Η συντηρητική θεραπεία, με φυσιοθεραπεία και διατατικές ασκήσεις προσαγωγών, αποτελεί μέθοδο εκλογής όταν το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι στα αρχικά στάδια, με τη χειρουργική θεραπεία να περιλαμβάνει πλήθος επεμβατικών μεθόδων από συρραφή κήλης, διατομή προσαγωγών, αποκατάσταση του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου μέχρι και λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος εσχάτως.

Νέα επαναστατική, αναίμακτη χειρουργική τεχνική, εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα του Δρ Αλευρογιάννη.

Τα πρώτα αποτελέσματα της τεχνικής παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαικό Συνέδριο Αθλητικού Τραύματος που διεξήχθη στην Καλαμάτα (26-31 Αυγ. 2013) και έτυχαν θερμής υποδοχής από εκατοντάδες ξένους Ορθοπαιδικούς γιατρούς και Αθλητιάτρους, που συμμετείχαν σ’ αυτό.

Η τεχνική περιλαμβάνει πλήρως αρθροσκοπική επιμήκυνση των προσαγωγών με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του κοινού καταφυτικού τένοντα ορθού κοιλιακού και μακρού προσαγωγού στην ηβική σύμφυση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική νάρκωση.

Ο αθλητής τοποθετείται σε ειδική θέση και ειδικές αρθροσκοπικές πόρτες επιτρέπουν την άμεση όραση των προσαγωγών στα σημεία έκφυσής τους.

Ακολουθεί ελεγχόμενη επιμήκυνση των προσαγωγών με ημιδιατομή τους. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά σε κάθε πλευρά του σώματος.

Με τη νέα επαναστατική χειρουργική τεχνική δεν τοποθετείται μεταλλικό πλέγμα ή άλλο ξένο σώμα στην κοιλιακή χώρα του αθλητή, ο οποίος άμεσα κινητοποιείται και αυτοεξυπηρετείται . Αμέσως μετά την ανάνηψη περπατάει χωρίς πατερίτσες .

Η εφαρμογή της νέας επαναστατικής χειρουργικής τεχνικής δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, ο αθλητής επιστρέφει σπίτι του μετά την επέμβαση και δεν υπάρχουν επιπλοκές. Δεν απαιτείται αφαίρεση ραμμάτων.

Ο αθλητής από την επόμενη ημέρα ξεκινά ειδικό ελεγχόμενο πρωτόκολλο φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Ο Δρ. Αλευρογιάννης μπορεί να εκτιμήσει την πάθηση και την κατάστασή σας, είτε στο ιατρείο τουείτε στο Metropolitan General.