Συχνές Ερωτήσεις – FAQs

Συχνές Ερωτήσεις – Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές Γόνατος & Ισχίου

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική;

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση όπου προθετικά υλικά τοποθετούνται και αντικαθιστούν τα φθαρμένα τμήματα μιας μεγάλης άρθρωσης στο σώμα μας. Τα προθετικά υλικά μπορεί να είναι μεταλλικά, πολυαμίδια, κεραμικά ή και πλαστικά. Η ολική αρθροπλαστική μπορεί με επιτυχία να επαναφέρει τη λειτουργικότητα του πάσχοντος σκέλους, το εύρος κίνησης της πάσχουσας άρθρωσης και να εξαλείψει τον πόνο της αρθρίτιδας.

Τι είναι η πρόσθια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας στο ισχίο;

Η πρόσθια προσπέλαση, γνωστή και ως AMIS είναι μια χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου με πρόσθια προσπέλαση της άρθρωσης. Η προσπέλαση αυτή δεν κόβει τους μύες και προϋποθέτει μια ελάχιστα επεμβατική τομή στο δέρμα και το υποδόριο λίπος. Οδηγεί σε λιγότερη αιμορραγία από το τραύμα, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και γρηγορότερη αποθεραπεία.

Τι είναι η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Είναι ειδικού τύπου αρθροπλαστική, όπου τα προθετικά υλικά και τα εργαλεία κοπής κατασκευάζονται εξατομικευμένα ανά ασθενή, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαίτερη ανατο-μορφολογία των οστών και των συνδεσμικών στοιχείων. Με αυτή την αρθροπλαστική εξασφαλίζεται γρηγορότερη αφομοίωση των προθετικών υλικών και μεγάλος εύρος κίνησης χωρίς δυσκαμψία.

Τι είναι η Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Μέσα στο χειρουργείο, υπάρχουν ειδικά συστήματα πλοήγησης και «παθητικά ρομποτικά συστήματα» που δίνουν κρίσιμες πληροφορίες στο χειρουργό, όσον αφορά άξονες φόρτισης του σκέλους, ειδικά ανατομορφολογικά σημεία και προσομείωσης ενός κανονικού γόνατος, με άριστη τοποθέτηση των προθετικών υλικών, με σκοπό την τέλεια εφαρμογή των προθετικών υλικών, την ομοιόμορφη κατανομή φορτίων στο έσω και έξω διαμέρισμα του γόνατος και τη μακροβιωσιμότητα της πρόθεσης. Στην Ορθοπαιδική, δεν υπάρχουν ρομποτικά συστήματα όπως σε άλλες ιατρικές ειδικότητες που να εκτελούν την επέμβαση μόνα τους με τις οδηγίες του χειρουργού, αλλά εδώ ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με τις οδηγίες του συστήματος.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής σε μια μεγάλη άρθρωση;

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση που εκτελείται ιδιαίτερα συχνά στην εποχή μας και θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση. Σε ετήσια βάση μόνο στις ΗΠΑ εκτελούνται περίπου 150.000 αρθροπλαστικές ισχίου και 250.000 ολικές αρθροπλαστικές γόνατος. Τα αντίστοιχα νούμερα για τη χώρα μας είναι 10.000 και 15.000 επεμβάσεις αντίστοιχα. Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές θα σας αναλυθούν από τον θεράποντα ιατρό σας.

Πόσα χρόνια «κρατάει» μια ολική αρθροπλαστική;

Συνήθως 10-15 χρόνια, αλλά με τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούμε στις διεπιφάνειες επαφής όπως τα κεραμικά και τα βιολογικά πλαστικά ( e-poly) η επιβίωση των προθετικών υλικών έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε χρονική διάρκεια.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι για έναν ασθενή που θα υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική;

Συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές όταν οι επεμβάσεις γίνονται σε κατάλληλα εξοπλισμένο χειρουργικό χώρο, με έμπειρο και εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους επεμβάσεις ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο κίνδυνος επιπλοκών δεν ξεπερνά συνολικά το 1% και σε αυτό περιλαμβάνονται δύο κύριες κατηγορίες, η μόλυνση και η θρομβοφλεβίτιδα. Αποφεύγονται με τη λήψη αντιβιοτικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για κάποιον ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση;

Εκείνο που πρωταρχικά παίζει ρόλο είναι η «βιολογική» ηλικία του ασθενούς και άλλα συνοδά προβλήματα υγείας που μπορούν να καταστήσουν την επέμβαση δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Ευτυχώς τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα μας βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων, ενώ η πρόοδος των προθετικών υλικών σε συνδυασμό με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν αυξήσει κατά πολύ το εύρος ηλικίας των ασθενών που δύνανται να υποβληθούν σε μια τέτοιου είδους επέμβαση.

Τι είδους διαγνωστικές εξετάσεις θα χρειαστώ πριν την επέμβαση;

Συνήθως, απλές εξετάσεις αίματος και βιοχημικών σε συνδυασμό με καρδιολογικό έλεγχο επαρκούν στο 90% των περιπτώσεων. Ο θεράπων ιατρός σας θα πάρει πλήρες καρδιο-αναπνευστικό ιστορικό και θα σας κατευθύνει σε περαιτέρω διαγνωστικό ή/και θεραπευτικό έλεγχο εάν το κρίνει σωστό. Επίσης θα χρειαστούν ειδικού τύπου ακτινογραφίες του πάσχοντος σκέλους, αξονική ή μαγνητική τομογραφία για καταγραφή ειδικών ανατο-μορφολογικών ανωμαλιών σε περιπτώσεις εξατομικευμένης πρόθεσης.

Θα πρέπει να ξεκινήσω ή να διακόψω κάποια φαρμακευτική αγωγή πριν την επέμβαση;

Αυτό θα το συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Σαν μια γενική οδηγία θα λέγαμε, ότι τα περισσότερα από τα φάρμακα που λαμβάνετε για άλλες, εκτός της αρθρίτιδας, παθήσεις μπορείτε να τα λαμβάνετε κανονικά μέχρι την ημερομηνία της επέμβασής σας. Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την καρδιά ή για υπέρταση θα μπορέσετε να τα λάβετε από το στόμα ακόμα και το πρωινό της επέμβασης με λίγο νερό. Φάρμακα που θα πρέπει να διακόψετε ή να αντικαταστήσετε, ανάλογα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, 5-7 ημέρες πριν την επέμβαση είναι αντιθρομβωτικά, αντιχοληστερινικά και αντιφλεγμονώδη.

Τι επιλογές υπάρχουν σχετικά με την αναισθησία που θα λάβω;

Μπορείτε να υποβληθείτε σε γενική ή περιοχική αναισθησία ( συνδυασμένη ραχιαία και επισκληρίδιος ). Σε αυτή την περίπτωση θα νιώθετε μούδιασμα στα πόδια. Η τελευταία μπορεί να συνδυαστεί με μέθη ( Neurolipton)  και στην περίπτωση αυτή δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα από το χειρουργείο. Αυτού του είδους η αναισθησία βοηθά πολύ τον ασθενή άμεσα μετεγχειρητικά, καθώς δίνει την απαραίτητη αναλγησία, ενώ επιτρέπει την κινητικότητα των σκελών, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορέσει να κινητοποιηθεί 4-5 μόλις ώρες μετά το χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση το είδος της αναισθησίας θα το συζητήσετε πριν το χειρουργείο με τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο της ομάδας.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Συνήθως ο καθαρός χειρουργικός χρόνος δεν ξεπερνά τα 50-60 λεπτά, από τα δωμάτιό σας όμως υπολογίστε ότι θα λείπετε περίπου 3 ώρες, αφού χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία στη χειρουργική αίθουσα και μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στην ανάνηψη για μέτρηση ζωτικών λειτουργίας του οργανισμού σας, πριν μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας.

Θα υποφέρω από πολύ πόνο μετεγχειρητικά;

Το ιατρικό προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση του χρονίου πόνου. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς νιώθουν απλά μια μικρή δυσφορία και δυσκολία στη μετακίνηση, αλλά όχι πόνο, κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ακόμη και αυτές οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται μετά την πάροδο 2 περίπου εβδομάδων από την  επέμβαση.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να φοράω τις αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Περίπου για 5-6 εβδομάδες, αν και με τη μέθοδο «ταχείας ανάρρωσης» που χρησιμοποιούμε, όπου ο ασθενής κινητοποιείται και βαδίζει από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το χειρουργείο, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τις βγάζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της μεσημεριανής κατάκλισης, θα πρέπει όμως να τις φοράτε καθόλη τη διάρκεια της μέρας και των καθημερινών σας ασχολιών.

Πόσο θα χρειαστεί να παραμείνω στην κλινική νοσηλευόμενος;

Συνήθως 2-3 ημέρες, αφού η ιατρική μας ομάδα εφαρμόζει διεθνή πρωτόκολλα «ταχείας ανάρρωσης» ( Rapid Recovery). Σε περιπτώσεις ασθενών, χωρίς συνοδά προβλήματα υγείας, μικρής ηλικίας και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, η έξοδος από την κλινική μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Θα πρέπει να έχω 24ωρη οικιακή βοηθό μετά την επάνοδό μου στο σπίτι;

Το ιδανικό θα ήταν να έχετε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο κοντά σας για τις πρώτες ημέρες. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον κάποιος να σας τσεκάρει σε 24ωρη βάση, μήπως χρειαστείτε κάτι.

Τι φάρμακα θα χρειαστώ μετά την έξοδό μου από την κλινική;

Συνήθως ένα παυσίπονο για 2 περίπου εβδομάδες είναι αρκετό. Επίσης θα χρειαστείτε ένα αντιθρομβωτικό φάρμακο από το στόμα για περίπου 30-35 ημέρες, για την αποφυγή κινδύνου φλεμβοθρόμβωσης.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστώ τον περιπατητήρα ή τις πατερίτσες μου;

Οι περισσότεροι ασθενείς, ιδιαίτερα όταν δεν αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα στο μυοσκελετικό τους σύστημα, εξέρχονται από την κλινική χωρίς εξωτερικά βοηθήματα, όσον αφορά τη βάδισή τους η οποία είναι ελεύθερη από τη 2-3η ημέρα μετεγχειρητικά. Σε περίπτωση όμως που έστω και για ασφάλεια θέλετε να κρατήσετε ένα μπαστούνι για μερικές ημέρες, δεν κρίνεται ως αντένδειξη.

Πότε θα μπορώ να ανέβω και να κατέβω σκάλες;

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μπορούν να ανέβουν και να κατέβουν σκάλες πριν την έξοδό τους από την κλινική, αλλά για να αποκτήσετε ευχέρεια σε αυτό θα χρειαστείτε περίπου 20 ημέρες, μέχρι να επανέλθει ο εκτατικός μηχανισμός.

Πότε θα μπορέσω να οδηγήσω;

Νομική κατοχύρωση υπάρχει μετά την 5-6η εβδομάδα, ωστόσο οι κανόνες έχουν πάντα τις εξαιρέσεις τους.  Οδήγηση σε αυτόματο αυτοκίνητο, με το χειρουργημένο σκέλος να είναι το αριστερό και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς να είναι καλή, μπορεί να επιτραπεί και σε γρηγορότερο στάδιο, πάντα σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντα ιατρού σας.

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς επιστρέφουν μετά την 6η εβδομάδα, αν και στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες, όπως το είδος του χειρουργείου, η γενική κατάσταση υγείας, η ηλικία και το είδος της εργασίας (δουλειά γραφείου) που μπορούν να επιταχύνουν την επάνοδο σε εργασία με ασφάλεια.

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό μου μετά την επέμβαση;

Ο θεράπων ιατρός σας θα σας δώσει πρόγραμμα καθιερωμένων επισκέψεων. Συνήθως βλέπουμε τους ασθενείς 3,6 και 12 εβδομάδες μετεγχειρητικά και μία φορά κάθε χρόνο.

Πότε μπορώ να επιστρέψω σε αθλητική δραστηριότητα;

Συνήθως παίρνει αρκετές εβδομάδες πριν επιστρέψετε σε ήπια αθλητική δραστηριότητα, όπως το ποδήλατο, το κολύμπι και το ελαφρύ τροχάδην. Τα πάντα εξαρτώνται από το είδος της επέμβασης, τους περιορισμούς που θα θέσει ο θεράπων ιατρός σας και την πρόοδο της φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης.

συχνές-ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις – Ασθενείς Υποψήφιοι Για Βιολογικές Θεραπείες

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι ίδια θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα;

Όχι, οι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια στο περιφερικό αίμα, δεν αποτελούν θεραπεία με βλαστικά κύτταρα. Τα βλαστικά κύτταρα είναι πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του σώματος αλλά η συγκέντρωση τους στο περιφερικό αίμα από όπου προέρχονται οι αυξητικοί παράγοντες είναι πάρα πολύ μικρή και κατά συνέπεια χωρίς ιδιαίτερη χρησιμότητα.

Είναι καλά τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από το λιπώδη ιστό; Δεν περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση κυττάρων από εκείνη του μυελού των οστών;

Όπως προαναφέρθηκε βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών. Τα βλαστοκύτταρα του μυελού είναι όμως προτιμώμενα για τους παρακάτω λόγους:
• Tα βλαστοκύτταρα του μυελού έχουν ήδη αρχίσει να διαφοροποιούνται σε πρόδρομα χονδροκύτταρα και έχουν επομένως μεγαλύτερη ικανότητα να επιδιορθώνουν χόνδρινες βλάβες.
• O μυελός των οστών περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εμπύρηνων κυττάρων από ότι το λίπος. Τα εμπύρηνα αυτά κύτταρα περιέχουν και άλλα είδη κυττάρων (όπως τα οστεοχονδροδυκτιοκύτταρα – osteochondroreticular cells), τα οποία έχουν σημαντικότατη δράση στην αποκατάσταση ορθοπεδικών βλαβών.
• Τα βλαστοκύτταρα του μυελού απομονώνονται γρήγορα μέσω μιας διαδικασίας ελάχιστου χειρισμού του βιολογικού υλικού. Αντίθετα τα βλαστοκύτταρα λίπους χρειάζονται πιο πολύπλοκο χειρισμό, ενώ η διαδικασία απομόνωσής τους είναι πιο σύνθετη και απαιτεί χρήση ειδικών ενζύμων (δηλαδή άλλων, εξωγενών παραγόντων).
• Σε γενικές γραμμές τα βλαστοκύτταρα του μυελού απομονώνονται σε περίπου 20 λεπτά, ενώ για την απομόνωση των βλαστοκυττάρων του λίπους απαιτούνται περίπου 3,5 ώρες. Επομένως τα βλαστοκύτταρα του μυελού έχουν άμεση εφαρμογή στον ασθενή (Same-Day application), χωρίς να απαιτείται αναμονή ή παρατεταμένη νοσηλεία.

Τι είδους προβλήματα και ορθοπεδικές παθήσεις μπορούν να θεραπευτούν με τα βλαστικά κύτταρα;

Αρθρίτιδα, καθυστερημένες πωρώσεις καταγμάτων, ψευδαρθρώσεις, χόνδρινες βλάβες σε μεγάλες αρθρώσεις, μερική ή πλήρη ρήξη τενόντων-μυών ή συνδέσμων, χρόνιες θυλακίτιδες, άσηπτη νέκρωση μεγάλων οστών, πρόπτωση ή εκφύλιση δίσκων και κήλες δίσκων στην σπονδυλική στήλη.
Πόσο είναι το ποσοστό επιτυχίας, πόσοι από τους ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά;
Αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από τη σοβαρότητα της πάθησης, την υποκείμενη πάθηση και την ανταπόκριση του οργανισμού. όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και σε αυτή τη διαδικασία . Έχουμε δει ασθενείς να μην ανταποκρίνονται θετικά στη θεραπεία καθώς και άλλους οι οποίοι δεν ήταν οι ιδανικοί υποψήφιοι για τη διαδικασία, να ανταποκρίνονται εξαιρετικά.

Ποια είναι η ποσότητα των βλαστικών κυττάρων που χρειαζόμαστε για την διαδικασία;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση για την οποία θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τη βαρύτητα της νόσου.
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι αυτά που προκαλούν αναγέννηση στους ιστούς ;
Θα μπορούσε κανείς να παρουσιάσει την αναγέννηση ιστών και οργάνων στο ανθρώπινο σώμα με την ανοικοδόμηση ενός οικήματος. Εκεί χρειάζεται ένας αρχιτέκτονας, που θα δώσει τα σχέδια, ένας εργολάβος που θα κατευθύνει και θα επιβλέπει τη δουλειά , συνεργεία εργατών, διαφόρων ειδικοτήτων και τα κατάλληλα υλικά ανοικοδόμησης. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι γίνεται και στο ανθρώπινο σώμα. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα περιορίζουν την φλεγμονή στην πάσχουσα άρθρωση και ξεκινούν τη διαδικασία αναγέννησης, αλλά τα αιμοποιητικά και άλλα συνοδά κύτταρα είναι οι αληθινοί εργάτες, αφού έχουν άμεσες και μακροχρόνιες αναγεννητικές ικανότητες, καθοδηγούν την αναγεννητική διαδικασία, προκαλούν νεο-αγγειογέννεση, επιβλέπουν την έκκριση και άλλων, σημαντικών για την αναγέννηση αυξητικών παραγόντων και προάγουν την έλευση και άλλων δορυφόρων βλαστικών κυττάρων στην πάσχουσα περιοχή.

Πόσο επώδυνη είναι η έγχυση των βλαστικών κυττάρων;

Σε καμία περίπτωση δεν θα την αποκαλούσαμε επώδυνη. Ο ασθενής έχει την αίσθηση σαν να έκανε μια απλή ένεση ή ένα εμβόλιο.

Πώς γνωρίζει ο γιατρός που να τοποθετήσει τα κύτταρα;

Κατ’ αρχήν χρησιμοποιούμε στοιχεία που προέρχονται από μαγνητική τομογραφία του ασθενούς πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ενώ στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της έγχυσης τα κύτταρα τοποθετούνται στην περιοχή της βλάβης είτε υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο είτε υπό υπερηχογραφικό ή αξονικό τομογράφο.

Πότε θα περιμένει κανείς ότι θα αισθανθεί καλύτερα;

Εξαρτάται πάντα από την είδος και το βαθμό της βλάβης. Υπάρχουν δύο ειδών ασθενείς. Κατ’ αρχάς υπάρχουν ασθενείς που θα αρχίσουν να αισθάνονται τα αποτελέσματα άμεσα, δηλαδή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την εφαρμογή της θεραπείας. Υπάρχουν όμως κάποιοι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση, με αυξομειώσεις στην κλίμακα πόνου και λειτουργικότητας, με το βέλτιστο αποτέλεσμα να είναι ορατό σε 4-6 μήνες.

Μπορεί κάποιος να χρειαστεί μία δεύτερη διαδικασία εμφύτευσης;

Αρκετοί από τους ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μια δεύτερη ή μια τρίτη διαδικασία, πάντα εξαρτώμενη από τη βαρύτητα της πάθησης και το θεραπευτικό πρωτόκολλο του θεράποντος ιατρού.

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να καταψύξει βλαστικά κύτταρά του για μελλοντική χρήση;

Ναι, η διαδικασία είναι πολύ απλή και στη χώρα μας λειτουργούν εταιρείες με διεθνή πιστοποίηση στην κατάψυξη βλαστικών κυττάρων. Στην πραγματικότητα όμως, θα έλεγε κανείς, ότι δεν χρειάζεται! Αφενός μεν η διαδικασία λήψης είναι ιδιαίτερα απλή, αφετέρου δε, υπάρχει σύγχυση στη διεθνή βιβλιογραφία, τόσο για τις συνθήκες κατάψυξης, όσο και για το ποσοστό βιώσιμων κυττάρων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόψυξης.

Γιατί πολλοί γιατροί δεν κάνουν την συγκεκριμένη επέμβαση;

Η ομάδα μας (ιατρική και επιστημονική) έχει μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση βιολογικών θεραπειών, ίσως τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ήδη εκπαιδεύουμε μέσα από το κέντρο μας και σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής, Βιοτεχνολογίας & Αντιγήρανσης που τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, άλλους γιατρούς στην Ελλάδα όμως, όπως και σε όλες τις άλλες τεχνικές, χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε μια καινούργια τεχνική να υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Μπορεί η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων να προκαλέσει καρκίνο;

Δεν έχει αναφερθεί ποτέ καρκινογένεση η οποία να οφείλεται στη χρήση ενήλικων αυτόλογων βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών ή οστεοαρθρίτιδας. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ασφάλεια βλαστοκυττάρων όταν αυτά χρησιμοποιούνται για ενδαρθρική έγχυση. Εξ’ άλλου ο χόνδρος είναι ένας ιστός ο οποίος εκ φύσεως δεν δύναται να εμφανίσει καρκίνο, αφού δεν έχει ο ίδιος αναγεννητικές ικανότητες, άρα τα κύτταρά του δεν δύνανται να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα.

Tα βλαστοκύτταρα τα οποία εμφυτεύουμε με ενέσιμη μορφή, μένουν στην συγκεκριμένη περιοχή; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετανάστευσης δια μέσω του σώματος;

Διάφορες πειραματικές μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με ραδιοσημασμένα βλαστοκύτταρα έχουν αποδείξει ότι τα κύτταρα αυτά παραμένουν στην περιοχή της εμφύτευσης. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην πραγματικότητα τα βλαστοκύτταρα ενίονται σε ένα κλειστό σύστημα (δηλαδή στην άρθρωση) και δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως παραμένουν δίπλα στους ιστούς τους οποίους καλούνται να επιδιορθώσουν.

Γιατί δεν μπορώ να παίρνω συγκεκριμένα φάρμακα κατά την διάρκεια της θεραπείας;

Συγκεκριμένοι τύποι φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη (NSAID) και τα κορτιζονούχα φάρμακα, επηρεάζουν αρνητικά τα ενήλικα βλαστοκύτταρα ή να ελαττώσουν τον τελικό αριθμό τους. Ο ασθενής θα πρέπει να σταματά τη λήψη των φαρμάκων αυτών 15 ημέρες πριν από τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

συχνές-ερωτήσεις