Πίνακας Περιεχομένων

Ρομποτικό Γόνατο ΜΑΚΟ

Το ρομποτικό γόνατο ΜΑΚΟ, ανήκει στα ενεργητικά & εν δυνάμει ενεργητικά ηλεκτρονικά υποβοηθούμενα συστήματα μονο-ή-διδιαμερισματικής ή/και ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Είναι το μόνο ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ( METROPOLITAN, ΥΓΕΙΑ ).

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η διαδικασία ξεκινάει με τη διενέργεια ειδικής αξονικής τομογραφίας της άρθρωσης, με το λογισμικό ΜΑΚΟ, με την οποία δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο (3D) στον υπολογιστή του συστήματος, πάνω στο οποίο ο χειρουργός επεξεργάζεται και εξατομικεύει την αρθροπλαστική στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο.

Η επέμβαση ξεκινάει με ειδικού τύπου αναισθησία, χρησιμοποιώντας φάρμακα και πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας (M.I.S) για την αποκάλυψη της άρθρωσης.

Στη συνέχεια ο ρομποτικός βραχίονας ΜΑΚΟ με την καθοδήγηση του χειρουργού και ακολουθώντας το προεγχειρητικό πλάνο, εκτελεί τις οστεοτομίες και βοηθάει στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και χωρίς περιθώριο λάθους, εξισορροπώντας τα φορτία που κατανέμονται στην έσω και έξω πλευρά του γόνατος (soft tissue balancing).

Αυτό συμβάλει στην ακριβή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των υλικών, με αποκατάσταση του μηχανικού άξονα φόρτισης κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με συρραφή της άρθρωσης και πλαστική αποκατάσταση του τραύματος του δέρματος.

Ποιά τα πλεονεκτήματα με το ρομποτικό γόνατο ΜΑΚΟ;

• έχουμε εξατομικευμένο τρισδιάστατο σχεδιασμό της επέμβασης

• ρομποτικά ή ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστικών δομών εμφύτευσης

• αποφυγή θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αφού δεν χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί

• ελαχιστοποίηση περιεγχειρητικών επιπλοκών ( περίπου το 1/3 σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο ολικής αρθροπλαστικής)

• το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στο χειριστή –χειρουργό να προβεί σε τροποποιήσεις στο προεγχειρητικό πλάνο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης , όπου αυτός κρίνει απαραίτητο.

• τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια, με αποτέλεσμα άριστη λειτουργικότητα και φυσική αίσθηση του γόνατος (ιδιοδεκτικότητα)

• ελάχιστη παρεμβατικότητα χωρίς τραυματισμό τενόντων και μυών

• άμεση κινητοποίηση (4-5 ώρες μετεγχειρητικά)

• ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 μόλις ημέρες)

• ελάχιστα φάρμακα για τον πόνο

• αποφυγή επίπονων προγραμμάτων φυσιοθεραπείας (1/10 των ασθενών χρειάζονται φυσιοθεραπεία μετά την επέμβαση)

• γρήγορη επάνοδο σε καθημερινές δραστηριότητες.

• Πλήρες εύρος κίνησης και απόλυτη λειτουργικότητα της άρθρωσης

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο ρομποτικός βραχίονας ΜΑΚΟ δεν πραγματοποιεί, σε καμία περίπτωση την επέμβαση μόνος του, δεν λαμβάνει τελικές αποφάσεις, όσον αφορά την επέμβαση και δεν κινείται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Ο χειρουργός είναι αυτός που τον κατευθύνει σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης ο χειρουργικός χρόνος αυξάνεται, ειδικά σε απειρία χειρουργού.

Το σύστημα προϋποθέτει καμπύλη εκμάθησης και αρμονική συνεργασία χειριστή-χειρουργού, γι αυτό και η επέμβαση εκτελείται μόνο από καταρτισμένους και πιστοποιημένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς.

Η νέα αυτή εξελιγμένη Ρομποτική τεχνολογία , μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο επιτυχημένων επεμβάσεων με άριστο αποτέλεσμα, ελάχιστους κινδύνους και αύξηση της διάρκειας ζωής των εμφυτευμάτων , δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές στην Αρθροπλαστική Γόνατος.

Ο Δρ. Αλευρογιάννης μπορεί να εκτιμήσει την πάθηση και την κατάστασή σας, είτε στο ιατρείο τουείτε στο Metropolitan General.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ (Ο.Α.Γ)