Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) αναφέρεται στο κλάσμα του αυτόλογου πλάσματος αίματος που περιέχει συγκέντρωση αιμοπεταλίων υψηλότερη από την αρχική τιμή. Το φυσιολογικό εύρος τιμών αιμοπεταλίων στο αίμα κυμαίνεται από 150.000/μικρόλιτρο έως 350.000/μικρόλιτρο.
Επιστημονικά στοιχεία έχουν ήδη αποδείξει την ικανότητα του PRP με συγκέντρωση αιμοπεταλίων 1.000.000/μl να ενισχύει την αποκατάσταση των οστών και των μυών.
Αυτή η συγκέντρωση αιμοπεταλίων χρησιμεύει ως ο λειτουργικός ορισμός του PRP επί του παρόντος.
Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε χαμηλότερες δόσεις αιμοπεταλίων για τη βελτίωση της επούλωσης των κακώσεων του μυοσκελετικού και της ήπιας μορφής αρθρίτιδας.
Το PRP όχι μόνο περιέχει υψηλή ποσότητα αιμοπεταλίων αλλά περιλαμβάνει επίσης το πλήρες συμπλήρωμα παραγόντων πήξης, αυξητικούς παράγοντες (GFs), χημειοκίνες, κυτοκίνες και άλλες πρωτεΐνες πλάσματος
Οι τραυματισμοί των οστών, των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών ακολουθούν μια σταδιακή διαδικασία επούλωσης. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυματισμών μαλακών ιστών και οστών στο μυοσκελετικό σύστημα, ιδιαίτερα στον τομέα της αθλητιατρικής.
Το PRP, εμπλουτισμένο με αυξητικούς παράγοντες (GFs), χρησιμοποιείται λόγω της συχνής εμφάνισης τραυματισμών τενόντων, συνδέσμων και μυών σε αθλήματα που απαιτούν έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την ταχεία ανάρρωση των αθλητών.
Συνήθεις αθλητικοί τραυματισμοί όπως τραυματισμοί του αχίλλειου τένοντα, γόνατο δρομέα, ρήξεις στροφικού πετάλου, ρήξεις μηνίσκου και ρήξεις χιαστών, αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση PRP.
Ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, Επιστημονικός Διευθυντής στην Κλινική Ρομποτικής Ορθοπαιδικής Γόνατος & Ισχίου στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ GENERAL HOSPITAL στην Αθήνα διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση αθλητικών τραυματισμών τόσο σε επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες αθλητές, έχει αποτελέσει στο παρελθόν αλλά και και μέχρι σήμερα, τον Επικεφαλή Επιστημονικό Υπεύθυνο σε ιατρικές Ομάδες γνωστών συλλόγων και Εθνικών Ομάδων, είναι κάτοχος πτυχίου μεταπτυχιακών σπουδών στην Αθλητιατρική από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (I.O.C- International Olympic Committee) και συνεργάζεται με διακεκριμένους και πιστοποιημένους στο είδος τους άλλους ορθοπεδικούς χειρουργούς, αθλητικούς προπονητές, ποδιάτρους, εργοφυσιολόγους, αθλητικούς φυσιοθεραπευτές, ειδικούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης και ειδικούς ιατρούς αθλητισμού και άσκησης.
Copyright 2024 Stavros Alevrogiannis © All Right Reserved Designed by Product Digital