Επούλωση Ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η Δυναμική Ενδοσυνδεσμική Σταθεροποίηση LIGAMYS είναι μια τεχνική έχει στόχο να εξασφαλίσει το κατάλληλο βιολογικό και μηχανικό περιβάλλον, ώστε να επουλωθεί ο φυσικός πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος.

Σε μια εποχή που όχι μόνο οι αθλητές αλλά όλοι οι κατά καιρούς αθλούμενοι πιέζουν τον εαυτό τους στα άκρα, οι ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι ένας συχνός τραυματισμός που δεν αντιμετωπίζεται πια ως το τέλος του κόσμου! Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι απλά είναι ”μια χρονιά καθυστέρηση” στην καριέρα τους , δηλαδή μια προσωρινή 6-8 μηνών απουσία από τα γήπεδα.

Η πραγματικότητα όμως πολλές φορές είναι διαφορετική. Η ρήξη του Π.Χ.Σ. είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να στοιχίσει τόσο την καριέρα όσο και την μελλοντική υγεία του γόνατος του αθλητή.

Το δυστύχημα είναι ότι και η χειρουργική επέμβαση , παρ’ότι για δραστήριους ασθενείς είναι μονόδρομος ,δεν εξασφαλίζει το άριστο αποτέλεσμα.

Η κλασσική χειρουργική επέμβαση, η συνδεσμοπλαστική Π.Χ.Σ. συνίσταται σε αντικατάσταση του προσθίου χιαστού με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή (συνήθως) ή σπανιότερα συνθετικό.

Οι σύγχρονες τεχνικές όμως δεν έχουν δείξει αποκατάσταση της ιδιοδεκτικότητας (αίσθηση ισορροπίας) μετά την συνδεσμοπλαστική .

Αυτή η απώλεια της ιδιοδεκτικής λειτουργίας του Π.Χ.Σ μπορεί να είναι μια εξήγηση για την πιθανή υπολειπόμενη στροφική αστάθεια και τη φθορά του γόνατος μετά από ρήξη Π.Χ.Σ , ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μια ”διατήρηση” του φυσικού Π.Χ.Σ , ιδανικά θα διατηρούσε την νευρική και σταθεροποιητική λειτουργία του συνδέσμου .

Ο κομμένος σύνδεσμος όμως έχει πτωχό δυναμικό επούλωσης που οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες (αρθρικό υγρό και απώλεια αιμάτωσης) και την μετατραυματική αστάθεια που διατηρεί σε απόσταση τα κολοβώματα.

Τι είναι το LIGAMYS;

Η Δυναμική Ενδοσυνδεσμική Σταθεροποίηση LIGAMYS (Dynamic Intraligamentary Stabilization – DIS) είναι μια τεχνική που σε συνδυασμό με την συρραφή – επανακαθήλωση στην ανατομική θέση του Π.Χ.Σ και τα μικροκατάγματα, έχει στόχο να εξασφαλίσει το κατάλληλο βιολογικό και μηχανικό περιβάλλον , ώστε να επουλωθεί ο φυσικός πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος.

Το LIGAMYS δεν είναι συνθετικός σύνδεσμος αλλά ένα χειρουργικό πρόθεμα για την θεραπεία των προσφάτων ρήξεων του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου.

Αποφορτίζει και σταθεροποιεί το γόνατο στην αρχική μετεγχειρητική περίοδο και δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον κομμένο σύνδεσμο να επουλωθεί , διατηρώντας την νεύρωσή του (ιδιοδεκτικότητα ) .

Αποτελείται από ένα συνθετικό “κορδόνι ” που καθηλώνεται στο μηρό με ένα τύπο button και στην κνήμη με μία βίδα με ενσωματωμένο μηχανισμό ελατηρίου ( monoblock ).

Έχει δυνατότητα αυξομείωσης του μήκους και διατήρησης συγκεκριμένης τάσης από κάμψη σε έκταση.

Η φιλοσοφία του συνοπτικά

 • Πρωτοποριακή – μοναδική μέθοδος διατήρησης του ΠΧΣ
 • Χειρουργείο απαραίτητα εντός 21 ημερών από την ρήξη του ΠΧΣ
 • Διατήρηση και επανακαθήλωση στον μηρό του κομμένου ΠΧΣ
 • Διατήρηση των ανατομικών δομών
 • Πρόσθετο πλεονέκτημα : πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μηνισκικών ρήξεων
 • Χωρίς λήψη μοσχεύματος – νοσηρότητα δότριας περιοχής
 • Δυναμική σταθεροποίηση του γόνατος καθ’ όλη την φάση επούλωσης
 • Διατήρηση των νευρικών ινών ιδιοδεκτικότητας
 • Μικρότερος χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο
 • Άμεση φόρτιση του γόνατος
 • Επάνοδος σε δραστηριότητες σε ελαφρώς μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την κλασσική συνδεσμοπλαστική

Ο Δρ. Αλευρογιάννης μπορεί να εκτιμήσει την πάθηση και την κατάστασή σας, είτε στο ιατρείο τουείτε στο Metropolitan General.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (Π.Χ.Σ)